Παρασκευή 8 Απριλίου 2011

Υδραυλική Ενέργεια

ΥΔΡΑΥΛΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ
Το νερό όταν βρίσκεται αποθηκευμένο σε ένα ψηλό σημείο έχει Δυναμική ενέργεια. Κατά την πτώση του η ενέργεια αυτή μετατρέπεται σε Κινητική, η οποία με τη χρήση υδροστροβίλων μετατρέπεται σε Ηλεκτρική. Με μεγάλη ή μικρά Υδροηλεκτρικά έργα ο άνθρωπος εκμεταλλεύεται αυτή την ενέργεια (Υδραυλική ενέργεια) η οποία είναι μια καθαρής μορφής ενέργεια και ανήκει στις ΑΠΕ (Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας). Η υδροηλεκτρική ανάπτυξη της χώρας μας στη σημερινή εποχή είναι σχετικά ικανοποιητική. Τα 22 μεγάλα υδροηλεκτρικά έργα της ΔΕΗ έχουν εγκατεστημένη ισχύ 3.020 MW, που αποτελούσαν το 23,67% της συνολικής εγκατεστημένης ισχύς της χώρας το 2007. ( Βλέπε σχετικό πίνακα):

http://www.dei.gr/Default.aspx?id=920&nt=18&lang=1
Τις δύο τελευταίες δεκαετίες παρατηρείται διεθνώς έντονο ενδιαφέρον για την ανάπτυξη μικρών υδροηλεκτρικών έργων (ισχύς σταθμού < 10 MW). Έως το 2001 στην Ελλάδα υπήρχαν 14 μικρά Υδροηλεκτρικά έργα με εγκατεστημένη ισχύ 43 MW. Δύο από αυτά βρίσκονται στην Κρήτη (λίμνη Αγιάς και Στύλος , στα Χανιά). Έχουν εγκατεστημένη ισχύ 1 MW.
[Βλέπε πρόταση για διδακτική επίσκεψη σ’ αυτά στο: http://www.agonaskritis.gr/%CE%AE-%CE%AF-%CE%AD-omicron/ ]

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα μικρά υδροηλεκτρικά έργα δες και στο δικτυακό τόπο: http://www.ecocrete.gr/index.php?option=com_content&task=view&id=1943

Μόνο σε περιοχές με σημαντικές υδατοπτώσεις, πλούσιες πηγές και κατάλληλο ανάγλυφο του εδάφους, είναι δυνατόν να κατασκευαστούν υδατοταμιευτήρες. Στη χώρα μας όπου τα νερά δεν είναι άφθονα, οι υδατοταμιευτήρες δεν είναι δυνατόν να τροφοδοτούν συνέχεια με νερό τους υδροηλεκτρικούς σταθμούς παραγωγής, με αποτέλεσμα να λειτουργούν μόνο μερικές ώρες της ημέρας και κυρίως σε ώρες αιχμής όπου η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας είναι αυξημένη.
Οι ΥΒΣ (Υβριδικοί Σταθμοί) που αναπτύσονται τελευταία, συνδυάζουν την αιολική και την υδραυλική ενέργεια. Με τον τρόπο αυτό επιτυγχάνεται αποθήκευση ενέργειας (δυναμική ενέργεια). Έναν τέτοιο ενδιαφέρεται ο ΟΑΔΥΚ να εγκαταστήσει στο Φράγμα Ποταμών Αμαρίου Ρεθύμνης.
[Δες την ανάρτησή μας στο
http://cretaenergy1.blogspot.com/2011/04/blog-post_07.html ]

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου