Πέμπτη 7 Απριλίου 2011

ΥΒΣ Φράγματος Ποταμών αμαρίου

Ο Ο.Α.ΔΥ.Κ. στα πλαίσια της περιβαλλοντικής του πολιτικής και με στόχο την αειφόρο ανάπτυξη εκπόνησε μελέτες προσομοίωσης λειτουργίας Υβριδικού Σταθμού στο Φράγμα Ποταμών Νομού Ρεθύμνου με στόχο την αξιοποίηση μέρους του νερού του Φράγματος για αποθήκευση αιολικής ενέργειας και παραγωγής εγγυημένης ηλεκτρικής ενέργειας από υδροστροβίλους. Οι μελέτες έδειξαν ότι η περιοχή, λόγω της μορφολογίας του εδάφους και των υψομετρικών διαφορών είναι κατάλληλη για την υλοποίηση ενός ενεργειακά αποδοτικού και βιώσιμου έργου ηλεκτροπαραγωγής από Υβριδικό Σταθμό.
Ο ΥΒΣ αποτελείται:
α) Από Αιολικό Πάρκο, που αποτελεί μονάδα παραγωγής Ανανεώσιμης Πηγής Ενέργειας (μονάδα ΑΠΕ), χωροθετημένο σε περιοχή με τεκμηριωμένο αιολικό δυναμικό.
β) Από δύο ταμιευτήρες (τον άνω και τον κάτω) με υψομετρική διαφορά, που συνδέονται με ένα ή περισσότερους αγωγούς.
γ) Από τις μονάδες αποθήκευσης ενέργειας, αποτελούμενες από σύστημα αντλιών. (Σύστημα Αντλησιοταμίευσης)
δ)Από τις ελεγχόμενες μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, τους υδροστροβίλους.
Το αιολικό πάρκο παράγει ηλεκτρική ενέργεια, η οποία χρησιμοποιείται για να ανυψωθεί ποσότητα νερού με τη χρήση αντλητικού συστήματος από τον κάτω στον άνω ταμιευτήρα. Με τον τρόπο αυτό επιτυγχάνεται αποθήκευση ενέργειας (δυναμική ενέργεια). Το όλο σύστημα ονομάζεται αντλησιοταμιευτικό (pumped storage system) ή αναστρέψιμο Υδροηλεκτρικό. Τις ώρες παραγωγής εγγυημένης ισχύος (ώρες αιχμών ζήτησης ισχύος) το νερό κατέρχεται και με τη λειτουργία υδροστροβίλου παράγεται εγγυημένη ενέργεια στο ΣΗΕ. Στην περίπτωση που δεν έχουμε διαθέσιμη αιολική ισχύ (ασθενείς άνεμοι) το αντλησιοταμιευτικό σύστημα αποθηκεύει ενέργεια από τις συμβατικές μονάδες βάσης (δίκτυο) για την πλήρωση του άνω ταμιευτήρα, πάντα σύμφωνα με τους περιορισμούς που θέτει ο Ν. 3468/06.
Πηγή: ΟΑΔΥΚ Ανακτήθηκε στις 7/4/2011 από το δικτυακό τόπο http://www.oadyk.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=209&Itemid=96

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου